Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ' nin İlçemizi Ziyareti
21.09.2022
Tarım ve Orman Bakanımız sayın Vahit Kirişci 12. Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali için sosyal medya hesabındaki paylaşımda “Kalecik Karası Üzüm Festivali'nde çiftçi kardeşlerimizle buluştuk. Üzümde Türkiye'yi dünya 6'ncısı yapan, alın ve akıl teriyle toprağa gönül veren, üretime emek veren tüm çiftçilerimize şükran borçluyuz." İfadelerini kullandı.
Kaymakamımız sayın Uhut Emre Koyuncu ise festivale dair açış konuşması ve o günkü verdiği kısa röportajdaki mesajlarında “Kadim şehrin bu özel gününde İlçe Kaymakamı olarak selamlama ve açış konuşmasında öncelikle hoşgeldiniz sefalar getirdiniz. Geleneğe, kültüre, kente dair sözlere nasıl başlamalı ki; birazdan dilden dökülecekler özünde efradını cami, ağyarını mani uzamı ifade etsin onu tam manasıyla bilemiyorum… Ancak hissettiğim, anladığım ve bildiğim bir şey varsa o da şu; gerçekten de üzümü gibi kadim ve güzide bir yerleşim hattı zatında Kalecik. Tarihi milattan önce 4000’lere dek uzanır ve lokasyonu Ankara'nın kuzeydoğu aksında, İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlar bir coğrafyada Kızılırmak Havzası’nda yer alıyor. Başkent dahil 3 vilayet ve 9 ilçeyle komşu olan Kalecik; bugün bünyesindeki 57 mahalleden edindiği otantik fark, haz, güç ve dinamiklerle yarına dahasını markalaştırarak kendini aşma yolunda. Seneye rekor denememiz de olacak. İşin mayasında yahut manasında bunu belirtmek lazım geliyor, belki herşeyden önce. Aslında festival bunun nevi şahsına haiz rengi, vurgusu üzümle kadime ve öneme dair misal veren iddialı bir dirlik-birlik adımı. Çünkü nehri keyfiyle sayfiye hayatın başkentte, ticari şirin bir sıcaklığı “Küçük Mısır” yahut bereketiyle mümbitliği kadimden bu topraklar; bir zamanlar “Küçük Çukurova” diye hiç de boşuna adlandırılmamış. Yarından için bize bilgisi de verildi sayın Bakanımız aramızda olacaklar, inşallah. Coğrafya hasıl-ı kader, ziraat da bunun akılla-fikirle emekle katma değere dönüşmüş mümbit hasılatı. Burada o yüzden işlenen işlenmeye çalışılan ülke hatta dünya çapında bir değer, lokomotif ve mahreç isminden de öte ilçe tanınırı ise baht-ı kara mâderini kurtaracak (♖kaяası®️) karası diye ortaklaşa bir temayüz. Bu perspektifle pandemi sonrası kaldığımız yerden Kalecik Karası ile biz hep birlikte ediyoruz devam!
Evet rayihasıyla, tadıyla dünyaya nam salmasıyla ülkemizin sayılı üzümlerinden olan Kalecik Karasına atfen yapılan festivalin bu yıl 12.sinin düzenlenmesi de pekçok bakımdan “taş yerinde ağır timsali” işte tam da bu yüzden. Söylenecek bahsi başlık fazla, derler ya anlatılmaz yaşanır; tecrübe edip göreceğiz. Başta hanım kardeşlerimiz ve gençlerimiz olmak üzere çiftçimizin ürettikleriyle ilçemizin değerlerine sahip çıkılırken; esasında tarih, doğa ve kültür ile iç içe bir haftasonu fırsatına bugün sonuna kadar kapılar da aralanıyor. Böylelikle yıldan yıla yerel dinamikleri harmanlayıp ortaklaşa istihdam konusunda farkındalığı bu sinerji ile bir merhale daha ileriye taşıyor olacağız, inşallah. İnancımız o ki kadim topraklarda, gerek bereketle gerek ferasetle gerekse köklü kültürüyle bilhassa başkent Ankara’da gastronomi potansiyelimizi geliştiren bir unsur bu festival. Yani hem yaptıklarıyla hem yapacaklarıyla kendi dönüşümünde konsept ve butik iddiası taşıyan bu güzide şehri gün geçtikçe tekniğe, tarıma, turizme aşkınan aşı-kâren entegre ile dahasına tanıştırıp uluslararası tanıtacak. Dimağlarda bu niyet ve kararlılıktayız. Bu vesile ile belediyemizle birlikte 7’den 70’e tüm emeği geçenlere, sahne alacak birbirinden değerli sanatçılara ve saha görevlilerimize, basın mensuplarımıza hassaten teşekkür ediyoruz. Elbette uzaktan yakından destek ve katılım sağlayan/sağlayacak başta devlet ricaliden saygın misafirlerimiz olmak üzere şenliği benliği ile var eden kıymetli hemşehrilerimize -sırrıyla, bereketiyle, ferasetiyle- Kalecik adına gönülden şükranlarımızı sunuyoruz.” diye belirtmişti.